Profesorė R. Lampatis: skaitau Vydūną ir apie jį pasakoju kitiems

 

Vydūno draugijos garbės narė pianistė ir muzikologė profesorė Raminta Lampatis iš Berlyno, susitikimo metu 2011 metų lapkričio dieną žavėjo vydūniška minčių gelme ir energingumu.


Čia pateikiame tik trumpą įdomaus pasakojimo atkarpėlę:

Kasdien skaitau Vydūną, stengiuos gyventi, kaip jis moko. 15 metų esu vegetarė, kiekvieną dieną medituoju, o į savo jogos pratimus visada įtraukiu ir Vydūno giesmę „Om, užtekėk mums saule išminties…“ Mano vaikai, kasdien tai girdėdami, jau juokiasi ir klausia, kas tas Om. Skaitau Vydūną, pasakoju apie jį savo studentams, savo šeimai – man tai labai svarbu.


Vydūno knygas pirkau visada, kai tik galėjau jas gauti. Buvo labai miela skaityti Vydūną, kai išėjo jo Raštų tomai, vėliau – albumas su iliustracijomis. Turiu didelį rinkinį senų originalių Vydūno knygų – labai mėgstu antikvariatus, tad daug radau Vydūno knygų čia Vilniuje, ir Kaune, Druskininkuose…

Savo bute Berlyne turiu didelę biblioteką: 28 metrai ir 7 aukštai. Vieno aukšto dalį paskyriau Vydūno knygoms, tai visi atėję manęs klausia, kas tas Vydūnas. Yra dvi bibliotekos pasaulyje, kuriose yra knygos tokių žmonių kaip Vydūnas, kaip Rerichas, kaip Blavatskaja ar Milašius. Viena jų – tai hermetinė biblioteka Amsterdame. Turėjau mažai laiko apžiūrėti, bet pastebėjau, kad ten Vydūno nėra, Baltrušaičio nėra, tad tai, ką turiu, kada nors ateityje norėčiau padovanoti šiai bibliotekai.

 

Užrašė Rima Palijanskaitė

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *