Stovykloje gyveno vydūniška dvasia

 

JURGITA  GEDMINIENĖ

 

Lietuvos Vydūno draugijos stovykloje Bitėnuose (Pagėgių r.) dalyvavo stovyklautojai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių bei Panevėžio.Stovykloje skamba daina

Stovyklaujama gandrų sostinėje – Bitėnuose, jaukioje mokytojų Žemgulių sodyboje, kurią supa Nemuno vingis, atveriantis vaizdą į Ragainę, takas į Rambyną.

Stovyklautojai gyveno palapinėse, buvo įkurta lauko virtuvė, joje gamintas tik vegetariškas maistas.

Berengiant stovyklą susipažinome su senbuviais, nes pati čia atvykau pirmą kartą. Vyravo vydūniška atmosfera – dvasinga, draugiška, pilna pagarbos vienas kitam.

Stovykloje sveikuolio diena

Kiekvieną rytą basnirčia, prausiant kojas ryto rasai, eidavau praustis į Bitės upelį. Praeidavau Martyno Jankaus muziejaus paveikslų sodą (muziejaus kūrybinėse dirbtuvėse vyko pleneras), apgaubtą palengva kylančio rūko, teko pasidžiaugti ir saulėtekiu.

 

 

 

Stovykloje sveciavosi ir LRT

 

 

Stovyklos metu dalyvavome M. Jankaus sueigoje, dienos pralėkė diskutuojant, gilinantis į Vydūno gyvenimą bei palikimą, klausant paskaitų, mankštinantis, lankant Rambyną, dainuojant senovines šišioniškių dainas. Dainoms vadovavo dainininkai Jonas Burbulevičius ir Eglė Burkšaitytė, kuri yra ir kanklininkė.

Aplankėme Aukštumalos pelkę, Kintų Vydūno kultūros centrą, kur pirmuosius mokytojavimo metus praleido Vydūnas.

Vykome į Šilutę ir Pagėgius, kur Vydūno draugijos garbės pirmininkas dr. Vaclovas Bagdonavičius bei Vydūno draugijos pirmininkas Tomas Stanikas pristatė naujausias Vydūno knygas „Tauresnio žmoniškumo užtekėjimas“ ir „Vydūnas apie meilę“.

Šios knygos spalio 4 dieną bus Šiauliuose Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje. Renginyje planuoja dalyvauti ir žymiausias Vydūno kūrybos tyrinėtojas bei propaguotojas dr. Vaclovas Bagdonavičius, jis yra gimęs Šiaulių rajone, Gervėnuose, mokėsi tuometinėje Bazilionų vidurinėje mokykloje.

DarbuojamesKiek leido orai, darbavomės kapinaitėse (nušveitėme ir perdažėme kaltinio metalo vartus), talkinome šeimininkams sukrauti malkas, teko šeimininkauti ir vegetariškoje virtuvėje.

Paskutinę stovyklos dieną surengtas Vydūno draugijos suvažiavimas. Stovykla uždaryta (kaip ir atidaryta) giedant Vydūno draugijos himną „Lietuvių giesmė“, jam žodžius parašė Vydūnas, muziką Karlas Janzas.

Stovyklos ištakos prasidėjo nuo didžiulės talkos, jos metu buvo tvarkomos apleistos Bitėnų/Užbičių evangelikų-liuteronų kapinaitės, ruošiamasi iš Detmoldo perlaidoti Vydūno palaikus. Vėliau darbai tęsėsi – šis fenomenas gyvuoja jau 24 metus.

Vydūno draugija buvo įkurta 1988 metais, ji vienija besidominčius Vydūno kūryba, norinčius prisidėti prie jo atminimo įamžinimo, palikimo studijavimo, propagavimo, idėjų įgyvendinimo.

 

Šiaulių kraštas,  2016 rugsėjo 29 d.

Vydūno draugijos narė Jurgita Gedminienė